Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις
Εδώ μπορείτε να βρείτε μια λίστα με κάποιες από τις ερωτήσεις σας και τις απαντήσεις μας σχετικά με το ελαιόλαδο.
Τι είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο;
Παρθένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, έχει καλή γεύση και άρωμα και οξύτητα έως 2%.
Τι είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο;
Είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, εκτός από την έκθλιψη του καρπού και το φιλτράρισμα. Έχει πλούσια γεύση, έντονο φρουτώδες άρωμα και οξύτητα κάτω του 0,8%.
Τι είναι το Βιολογικό Ελαιόλαδο;
Το βιολογικό ελαιόλαδο παράγεται από ελαιώνες στους οποίους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.
Γιατί τα Ελαιόλαδα έχουν διαφορετικό χρώμα;
Το διαφορετικό χρώμα που έχουν μεταξύ τους οι ποικιλίες ελαιολάδου οφείλεται στους διαφορετικούς τύπους ελαιοκάρπων από τους οποίους παράγονται.
Πώς διατηρείται αναλλοίωτο το ελαιόλαδο;
Για να διατηρηθεί το ελαιόλαδο αναλλοίωτο πρέπει να διατηρείται σε μέρος που είναι σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται κατά προτίμηση πριν από την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε παρ’ όλα αυτά να καταλάβετε αν έχει χαλάσει ή όχι το ελαιόλαδο δοκιμάζοντάς το και αν σας ικανοποιεί η γεύση και το άρωμά του μπορείτε να εξακολουθήσετε να το χρησιμοποιείτε.
Ποια τα οφέλη του ελαιολάδου στον οργανισμό μας;
Το λάδι ελιάς λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, έχει αποδειχθεί σε κλινικές έρευνες ότι συμβάλει στην πρόληψη και προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει κατά 50% λιγότερο τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο. Ακόμα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος όπως το συκώτι και η χολή, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνει την καλή χοληστερίνη ενώ μειώνει την κακή. Τέλος, επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.
Τι είναι οι πολυφαινόλες;
Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθάνε τον οργανισμό να μην “σκουριάζει”. Το ελαιόλαδο περιέχει από τη φύση του πολυφαινόλες καθώς και πολλά στοιχεία και βιταμίνες που προστατεύουν το δέρμα, βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερα φροντίζουν τον οργανισμό μας.
Τι είναι η μούργα;
Μούργα είναι το κατακάθι στο λάδι ελιάς που αποτελείται από νερό και υπολείμματα της σάρκας της ελιάς που δεν διαχωρίστηκαν στο ελαιοτριβείο. Αυτό το κατακάθι πρέπει να το αφαιρέσουμε από το ελαιόλαδο για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμά του.
Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από το ελαιόλαδο, αφήνουμε το λάδι σε ηρεμία για αρκετές ώρες ώστε να κατακάτσει η μούργα και μετά το φιλτράρουμε με απορροφητικό χαρτί, αδειάζοντάς το από το δοχείο του σε ένα άλλο.