Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια λίστα με κάποιες από τις ερωτήσεις σας και τις απαντήσεις μας σχετικά με το ελαιόλαδο.

Τι είναι το Παρθένο Ελαιόλαδο;

Παρθένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, έχει καλή γεύση και άρωμα και οξύτητα έως 2%.

Τι είναι το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο;

Είναι το ελαιόλαδο που προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς χωρίς καμία επεξεργασία, εκτός από την έκθλιψη του καρπού και το φιλτράρισμα. Έχει πλούσια γεύση, έντονο φρουτώδες άρωμα και οξύτητα κάτω του 0,8%.

Τι είναι το Βιολογικό Ελαιόλαδο;

Το βιολογικό ελαιόλαδο παράγεται από ελαιώνες στους οποίους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα.

Γιατί τα Ελαιόλαδα έχουν διαφορετικό χρώμα;

Το διαφορετικό χρώμα που έχουν μεταξύ τους οι ποικιλίες ελαιολάδου οφείλεται στους διαφορετικούς τύπους ελαιοκάρπων από τους οποίους παράγονται.

Πώς διατηρείται αναλλοίωτο το ελαιόλαδο;

Για να διατηρηθεί το ελαιόλαδο αναλλοίωτο πρέπει να διατηρείται σε μέρος που είναι σκοτεινό και δροσερό και να καταναλώνεται κατά προτίμηση πριν από την ημερομηνία λήξης του. Μπορείτε παρ’ όλα αυτά να καταλάβετε αν έχει χαλάσει ή όχι το ελαιόλαδο δοκιμάζοντάς το και αν σας ικανοποιεί η γεύση και το άρωμά του μπορείτε να εξακολουθήσετε να το χρησιμοποιείτε.

Ποια τα οφέλη του ελαιολάδου στον οργανισμό μας;

Το λάδι ελιάς λόγω των πολύτιμων συστατικών που περιέχει, έχει αποδειχθεί σε κλινικές έρευνες ότι συμβάλει στην πρόληψη και προστασία του οργανισμού από πολλές ασθένειες. Οι πληθυσμοί που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει κατά 50% λιγότερο τις γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά ελαιόλαδο. Ακόμα συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία διαφόρων οργάνων του σώματος όπως το συκώτι και η χολή, βοηθάει στην καλή λειτουργία του εντέρου, αυξάνει την καλή χοληστερίνη ενώ μειώνει την κακή. Τέλος, επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.

Τι είναι οι πολυφαινόλες;

Οι πολυφαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθάνε τον οργανισμό να μην “σκουριάζει”. Το ελαιόλαδο περιέχει από τη φύση του πολυφαινόλες καθώς και πολλά στοιχεία και βιταμίνες που προστατεύουν το δέρμα, βοηθούν στην σωστή κυκλοφορία του αίματος και γενικότερα φροντίζουν τον οργανισμό μας.

Τι είναι η μούργα;

Μούργα είναι το κατακάθι στο λάδι ελιάς που αποτελείται από νερό και υπολείμματα της σάρκας της ελιάς που δεν διαχωρίστηκαν στο ελαιοτριβείο. Αυτό το κατακάθι πρέπει να το αφαιρέσουμε από το ελαιόλαδο για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμά του.

Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από το ελαιόλαδο, αφήνουμε το λάδι σε ηρεμία για αρκετές ώρες ώστε να κατακάτσει η μούργα και μετά το φιλτράρουμε με απορροφητικό χαρτί, αδειάζοντάς το από το δοχείο του σε ένα άλλο.

Τι είναι η οξύτητα;

Αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιόλαδου, καθώς όσο πιο χαμηλή η οξύτητα, τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα του ελαιόλαδου (η παρουσία ελεύθερων οξέων μειώνει την ποιότητα του λαδιού) διαμορφώνουν την οξύτητά του – όσο πιο υψηλή η οξύτητα, τόσο πιο πολλά τα ελεύθερα λιπαρά οξέα. Η οξύτητα μετριέται συνήθως επί τις 100 (%). Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλές οργανοληπτικές ιδιότητες έχουν και χαμηλή οξύτητα.

Τι σημαίνει οξειδωμένο ελαιόλαδο;

Η οξείδωση, λέγεται αλλιώς και τάγγισμα, γίνεται όταν το ελαιόλαδο έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Τα προϊόντα οξείδωσης έχουν δυσάρεστη γεύση και οσμή, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα των λιπαρών και ειδικότερα μειώνεται η θρεπτική τους αξία (απώλεια λιποδιαλυτών βιταμινών). Το ελαιόλαδο είναι φυσικός οργανισμός. Η οξείδωση είναι μια φυσική διαδικασία. Η οξύτητα στο λάδι σημαίνει το ποσοστό του ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 ml. Ελαιόλαδα με μεγάλη οξύτητα δηλαδή πάνω από 2%, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.

Τι εννοούμε με τον όρο «νοθευμένο» ελαιόλαδο;

Νοθευμένο είναι το ελαιόλαδο το οποίο έχει προσμιχθεί με σπορέλαιο, πυρηνέλαιο, ή νερό. Σε όλες τις περιπτώσεις, η νοθεία έχει ως αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου και σίγουρα την οικονομική εξαπάτηση του καταναλωτή. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, όπως η νοθεία με επικίνδυνες χρωστικές ουσίες, μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνο για την υγεία μας.

Ισχύει ότι το πικρό λάδι μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να είναι καλό;

Η πίκρα του λαδιού, ανάλογα με την ένταση, μπορεί να είναι ευχάριστη ή όχι – πάντως, σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ελάττωμα, αλλά προτέρημα. Άλλα προτερήματα του λαδιού -πολύ σημαντικά, γιατί η βιολογική αξία του λαδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή γεύση και την οσμή του- είναι τα αρώματά του, που μπορεί να είναι φρουτώδη ή να θυμίζουν χαμομήλι ή μαντζουράνα, καθώς και ένα άλλο χαρακτηριστικό που έχει να κάνει με τη γεύση, το πικάντικο. Πρόκειται για μια έντονη αίσθηση, χαρακτηριστική των ελληνικών λαδιών που παράγονται στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, κυρίως από ελιές που είναι ακόμη ανώριμες. Απλώνεται σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα και εξαλείφεται λίγα δευτερόλεπτα μετά τη δοκιμή. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μη συγχέουμε αυτή την αίσθηση με εκείνη του ταγγισμένου (πολυκαιρισμένου) λαδιού, όπου εκεί η αίσθηση είναι πάρα πολύ ενοχλητική και διατηρείται για πολύ περισσότερο χρόνο.

Το ελαιόλαδο έχει συντηρητικά;

Όχι, το ελαιόλαδο δεν έχει συντηρητικά. Έχει χρόνο ζωής από 12 έως 18 μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσής του. Για να διατηρείτε την καλή ποιότητα του ελαιολάδου ελέγχετε την ημερομηνία λήξης στο μπουκάλι ή στο δοχείο και το αποθηκεύετε σε σκοτεινό, ξηρό μέρος με θερμοκρασία 10-18 βαθμούς Κελσίου.

Το ελαιόλαδο είναι πιο βαρύ από τα υπόλοιπα σπορέλαια; Έχει περισσότερες θερμίδες;

Το ελαιόλαδο έχει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τα άλλα σπορέλαια που κυκλοφορούν (αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο, σογιέλαιο) . Η διαφορά έγκειται στο «σώμα», δηλαδή στη γεμάτη γεύση που έχει το ελαιόλαδο και ιδιαίτερα το παρθένο ελαιόλαδο που ορισμένες φορές είναι πολύ δριμύ και αισθητό στο λαιμό, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα σπορέλαια που έχουν πιο «επίπεδη» γεύση.