Ελαιόλαδο, Κρητική Διατροφή & Μακροζωία

Το Θαύμα της Κρητικής Διατροφής

Έτσι όπως έχει αποδείξει μελέτη 7 ανεπτυγμένων χωρών, η οποία ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, η παραδοσιακή δίαιτα των Κρητών από αρχαιοτάτων χρόνων φαίνεται να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν άριστη. Από τη μελέτη αυτή, η οποία περιελάμβανε την επί δεκαετίες παρακολούθηση μιας ομάδας 700 περίπου ανδρών αγροτικής περιοχής της Κρήτης, φάνηκε ότι ο πληθυσμός αυτός είχε τους λιγότερους θανάτους από έμφραγμα της καρδιάς και τις διάφορες μορφές καρκίνου σε σχέση με τους κατοίκους όλων των άλλων χωρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Ο πληθυσμός της Κρήτης μεταξύ άλλων ήταν μακράν ο μακροβιότερος σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1991, που ο Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ανέλαβε την επανεξέταση των ηλικιωμένων κατά το 31ο έτος της μελέτης, οι επιζώντες στην Κρήτη ήταν το 50% περίπου του αρχικού πληθυσμού, ενώ στη Φινλανδία δεν υπήρχε κανείς επιζών!                                                                                   Την έρευνα αυτή ακολούθησαν πολλές άλλες ακόμη. Σε κάθε περίπτωση τα κλινικά αποτελέσματα των ερευνών πάνω στην Κρητική διατροφή συνδέουν την άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών με την παραδοσιακή διατροφή τους.

Ποιο είναι το Μυστικό της Κρητικής Διατροφής;

Ανεξάρτητα από τον τρόπο διαβίωσης, οι διατροφικές συνήθειες αποδεδειγμένα επηρεάζουν, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την καλή εξέλιξη της υγείας. Η Κρήτη έχει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγεστες γαστριμαργικές παραδόσεις στον κόσμο, μια παράδοση γεύσεων, αρωμάτων, υλικών και τεχνοτροπιών που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και φθάνει μέχρι σήμερα. Οι Κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους, δηλαδή τρώνε άφθονα κηπευτικά, χόρτα και λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αρωματίζουν το φαγητό τους με βότανα και φυτά από τα βουνά του νησιού, όπως θυμάρι και βασιλικό, ενώ σχεδόν πάντα συνοδεύουν το φαγητό με κρασί από τα τοπικά αμπέλια και εξαιρετικά νόστιμο ψωμί, που παραδοσιακά είναι ζυμωτό. Σπανιότερα και σε πιο μικρές ποσότητες καταναλώνουν αυγά, τυρί, γάλα, κρέας και ψάρι. Άλλο χαρακτηριστικό του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων, όπου κανένα δεν μονοπωλεί τη γεύση αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο.Το σημαντικότερο όμως διατροφικό στοιχείο της Κρητικής, όπως επίσης και γενικότερα της Μεσογειακής διατροφής, είναι το ελαιόλαδο.

Η κατανάλωση ελαιολάδου συνδέεται άμεσα με την καλή υγεία των κατοίκων του νησιού. Στη διατροφή των Κρητών βασική λιπαρή ύλη παραδοσιακά ήταν ελαιόλαδο και μάλιστα σε χαρακτηριστικά μεγάλες ποσότητες. Οι κάτοικοι του νησιού το χρησιμοποιούν για μαγείρεμα, για σαλάτες ακόμα και πάνω στο ψωμί για πρωινό. Το λάδι αποτελεί τη βάση της κρητικής και ελληνικής διατροφής, και χρησιμοποιείται στα περισσότερα πιάτα εκτοπίζοντας το βούτυρο ή άλλα είδη λαδιού που χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η θρεπτική αξία του λαδιού είναι τεράστια καθώς αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, προστατεύοντας δηλαδή τον οργανισμό από την οξείδωση και την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που προκαλούν σοβαρές παθήσεις.

Το ελαιόλαδο, σε αντίθεση με τα σπορέλαια, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και ελαττώνουν την LDL χοληστερόλη χωρίς να επηρεάζουν την HDL χοληστερόλη η οποία προστατεύει από την αθηρoσκλήρωση. Το ελαιόλαδο περιέχει επιπλέον μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως τοκοφερόλες και υδροξυφαινόλες που προφυλάσσουν τόσο από την αθηροσκλήρωση όσο και (από τις διάφορες μορφές καρκίνου με τη δέσμευση των ελεύθερων τοξικών ριζών. Ενδιαφέρον είναι ότι η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα είναι παρόμοια με εκείνη του λίπους του μητρικού γάλακτος.

Το γεγονός ότι οι Κρητικοί ζουν περισσότερο και έχουν τους χαμηλότερους δείκτες στην εμφάνιση ασθενειών φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το ότι είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές λαδιού παγκοσμίως. Είναι επιβεβαιωμένο πως η άριστη υγεία και μακροζωία των Κρητικών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραδοσιακή διατροφή τους. Μια διατροφή στην οποία αξίζει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας, να την ακολουθήσουμε και να τη μιμηθούμε.